Novosti

22. rujna 2020.

Kako izabrati idealnu kavu za svoje želje?

Gotovo svi smo bar jednom u životu gledali silne police s kavom bez ikakve nade da ćemo kupiti pravu – mljevena, u zrnu, turska, decaf… Nekima je ovaj problem konstantan, s obzirom na to da nikako ne mogu naći kavu koja odgovara njihovim potrebama.

Često problem nije u neodlučnosti, nego u tome da uopće ne znamo gdje početi. Paralizirani smo brojem odabira i strah nas je da će kava koju izaberemo biti loša, a svaki ljubitelj kave zna da se ostatak vrećice neće potrošiti ako prva šalica nije bila dobra.

Danas ćemo vam pomoći da se usmjerite i shvatite značenje nekih marketinških tvrdnji koje možete naći na pakiranjima gotovo svake kave. Tako ćete u budućnosti lakše doći do prave odluke i kupiti kavu koja je ukusna, kavu u kojoj možete svakodnevno uživati, a ne baciti nakon prvog degustiranja.

  1. Što svježije, to bolje.

Jedan od najvećih mitova vezanih uz kavu jest da kava traje zauvijek. Ne samo da kava ne smije dugo stajati, kao što se obično desi kad je u pitanju kava u uredu, jer ista često stoji mjesecima, nego je opće poznato da kava gubi okus i intenzitet kroz vrijeme.

Zrno kave jest biljka, pa je tom logikom svježe zrno zdravije i bolje. Najbolje je na pakiranju kave pogledati datum prženja kave, i iako je prvih 4 tjedna najbolji period zrna, bilo što ispod 3 mjeseca će biti ukusna kava. Kako vrijeme odmiče, bit će slabija, no ako je to nešto što tražite – na tržištu zna biti kave koja je stara i po nekoliko godina, takozvana „zrela kava“. Gledajte datume na pakiranjima!

  1. Način pripreme?

Lako je okriviti kavu, ali zapitajmo se, pripremamo li ju ispravno? Postoje razne vrste kave i nije svaka kava ista, pa se tako ne može ni isto pripremati. Espresso pržena kava jače je karamelizirana i zato je dobro koristiti espresso aparat koji to uzima u obzir. Priprema espresso kave s običnim aparatom za kavu ili prešom nije jednako dobro rješenje.

Pametni aparati često mogu napraviti dio posla za nas, ali nemojte miješati kruške i jabuke – istresti sadržaj kapsule u grijač za mlijeko nije pravilno spremanje kave!

  1. Ako pijete kavu s mlijekom, kupite mješavinu.

Mnogi ljudi u crnu kavu od isključivo jedne vrste zrna stave mlijeko, no konobari i bariste iz svijeta kažu da to može izuzetno razvodniti i uništiti okus pića. Ako volite kavu s mlijekom, kupite kavu, bilo mljevenu ili u zrnu, koja ima različite vrste zrna. Najfinije svjetske kave kombiniraju zrna s različitih kontinenata, tako da imajte i to na umu!

  1. Uzmite u obzir geografiju kave!

Kava, capuccino, macchiato, latte, nespresso – kako god zovete svoja najdraža pića, imajte na umu da dolaze iz neke specifične države, i da ih to poprilično razlikuje. Primjerice, kava može biti iz Afrike i tada ima kompleksniji, voćkasti okus. Kava iz Južne Amerike ima čišći i slađi okus, dok Azijska kava obično daje bogato, zemljano okusno iskustvo.

Znanost iza ovoga je ta da se biološko porijeklo tih zrna razlikuje – kako zbog okolnih biljaka s kojima su se ove biljke spojile i izmijenile genetski materijal, tako i zbog klime i tla.

Osim toga, kava koja raste na visokim područjima, obično preko kilometar i pol u visinu, ima više kiselih i cvjetnih nota. S druge strane, ona koja raste između 1250 i 1500 metara sočnija je i ima miris na kakao. Ona koja raste niže od toga ima zemljasti miris. Pročitajte od kud zaista dolazi vaša kava, to je potencijalni odgovor na sva vaša pitanja!

  1. Oprana ili prirodna zrna?

Ovisno o tome kako se kava procesira u proizvodnji, ona može biti oprana te tada ima čišći, lakši i slađi okus. Kava koja nije oprana obično je intenzivnijeg okusa i ima malo kiseliji okus. Ako imate priliku na pakiranju pročitati ovu informaciju, a znate koja je vaša preferenca po pitanju okusa, možete odmah zanemariti dio proizvoda.

  1. Robusta ili arabica?

Arabica raste u višim područjima i malo je kiselija, dok robusta raste u nižim područjima i stoga je zemljasta, odnosno više gorka. Iako je arabica nešto naprednija u biološkom smislu, na kraju sve ovisi o vašim željama i iskustvima.

  1. Istražite istinu iza marketinških trikova.

Je li kava na kojoj piše 100% Arabica nužno loša i lažna kava? Naravno da ne, ali ovisno o proizvođaču, ta činjenica možda uopće nije istinita. Imajte na umu da uvijek treba pogledati informacije o zrnu, a sada se možete poslužiti svim znanjem kojeg imate kako biste zaključili je li kava zaista „ugodno slatka“ ili „nimalo gorka“ kako piše na pakiranju.

  1. Eksperimentirajte s vrstama kave.

Lako je reći koji okus volite – slatko ili gorko, mliječno ili intenzivno, prženo ili kiselije. Takve nam stvari dođu intuitivno i nakon prve šalice kave možete reći da vam je ta specifična kava nedovoljno jaka ili previše gorka. Ipak, postoji razlika između kave u zrnu, mljevene kave, kapsule i instant kave. Morat ćete probati barem jednom svaku vrstu kako biste vidjeli koja za vas ima najbolje efekte – koja razina kofeina vam paše, koliko pjene volite, želite li mlijeko u kavi ili ne.

Zaključak

Kava je biljka, a svaka biljka iza sebe uvijek ima nešto znanosti. Svako zrno kave može biti malo drugačije od drugog te zbog toga područja uzgajanja imaju veliku ulogu. Pripazite na pakiranja kave i pozorno ih čitajte. Znamo koliko su lijepe boje i ugodan dizajn bitni, ali činjenice i datumi su daleko snažniji kad je kava u pitanju.

Nadamo se da će vaša sljedeća kavica biti baš po vašem ukusu – kvalitetno uzgajana, pažljivo proizvedena i ispravno spremljena.

ZAMIJENI JEZIK
Košarica