Novosti

1. ožujka 2021.

Kako poboljšati razbuđujući učinak kave?

Kava je mnogima najdraži napitak, ali ako svakodnevno popijete dvije ili više šalice, postoji mogućnost da vas više ne razbuđuje kao nekada. Tijelo se prilagođava kofeinu, a neki prirodno ne osjećaju efekt razbuđivanja toliko kao drugi. Pripremili smo neke jednostavne savjete koji će vam pomoći da kava bude od veće pomoći vašoj svakodnevnoj aktivnosti i produktivnosti.

Također ćemo nekoliko puta napomenuti kako kvantiteta kave nije bitnija od kvalitete te kako biste se uvijek trebali savjetovati s liječnikom ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, a želite unositi veće doze kofeina. Piti velike količine kave na svoju inicijativu nije pametna ideja, pogotovo ako si konstantno „povećavate dozu“ bez uspješnih rezultata. No, krenimo na savjete.

  1. Brže pijte.

Penn State University zaključio je da, ako se želite osjećati budno i odmorno u prijepodnevnim satima, kavu trebate popiti brže i bez puno okolišanja. Šalicu kave bi trebalo popiti unutar dvije do tri minute, ali to mnogima pobija svrhu jutarnje šalice kave, tako da ovu odluku ostavljamo vama.

  1. Provjerite koliko kofeina ima vaše piće.

Mnogi naruče latte ili macchiato ili cappuccino, a ponekad čak i regularnu kavu, misleći da je udio kofeina u šalici visok i kako će ih takvo piće idealno razbuditi. Međutim, kako biste zaista osigurali razbuđujući učinak kave na vaš organizam, preporučuje se izbjegavati sve “slabije” varijante kao cappuccino, macchiato, latte i slično. Čak i espresso ima i do 50% manje kofeina u jednoj šalici, u usporedbi s kavom. Kupite sami kavu koju volite i pripremite ju na način na koji volite, tada ćete biti sigurni da se radi o učinku kakvog tražite.

  1. Napravite kofeinski detox.

Da, znamo, možda nije najpraktičnija ideja, pogotovo ako imate dosta posla u planu u narednih tjedan dana. Ipak, nije loše da tjedan do dva ne konzumirate kavu kako biste očistili organizam od kofeina, koji se u nama zadržava i preko pola dana dulje od očekivanog. Tada će vas, nakon pauze, kava sigurno razbuđivati više.

  1. Nemojte biti kontraproduktivni.

Mnogi popiju kavu oko 16 sati popodne, ali to je jako loša ideja. Kofein iz kave u našem organizmu ostaje dugo, istraživanja pokazuju između 6 i 10 sati ovisno o godinama, kilaži i metabolizmu. To znači da vi sebi sami šalicom kave poslijepodne narušavate kvalitetu sna, ne naspavate se dobro i onda ste ujutro opet umorni. Probajte se ograničiti na jednu šalicu ujutro.

  1. Dodajte proteine svojoj kavi.

Da, dobro ste čuli! Proteinski prah možete nabaviti u većini supermarketa, ponekad čak i s okusom, a dokazano je da povišeni unos proteina rezultira u boljem snu i boljem odmoru. Svaki obrok trebali bismo pojesti između 15 do 20 grama proteina, a ako vam je kava doručak, priuštite si barem toliko.

  1. Koristite kofein u drugim oblicima.

Tablete kofeina popularne su među atletičarima, sportašima i ljubiteljima teretane. Ako vježbate, nije loše uzeti jednu tabletu prije vaše sesije. Općenito je bitno da pratite smjernice na pakiranjima i da se svakako konzultirate s liječnikom, ali ovo može biti od pomoći u trenutku kad vam energija zaista padne. Također, kreme s kofeinom mogu biti dobre za okoloočno područje – još jedan dobar način da se razbudite!

  1. Isprobajte kavu u novom kafiću.

Ako svoju jutarnju kavu pijete vani, i to uvijek na istom mjestu, možda nije loše da isprobate drugi kafić. Nažalost, nemaju svi jednaku kvalitetu kave, niti vještinu spremanja iste. Možda problem zaista nije u vama, već u kavi!

Nadamo se da smo barem malo pomogli s vašim dnevnim planom i programom te da sada znate nešto više o kofeinu i kako ga pravilno konzumirati za maksimalnu produktivnost (i uživanje)!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica