Novosti

27. rujna 2020.

Greške koje rade ljubitelji kave u kapsuli

Vremena se mijenjaju, a crnu kavu, „ciglicu“ i klasični filtar zamijenila je kava u kapsulama. Postoje razne vrste i okusi, a često ih vole i mladi koji osim kave piju i espresso u kapsulama, macchiato u kapsulama, ali i capuccino u kapsulama.

Ipak, postoje neka nepisana pravila na koja valja upozoriti sve korisnike. Ove greške neće u potpunosti uništiti vaš dojam jutarnje kave, ali će svakako učiniti cijelo iskustvo boljim i ukusnijim. Zašto ne biste poslušali?

1) Brojevi na kapsulama ne označavaju količinu kofeina!

Kapsule često na sebi znaju imati razne brojčane oznake, recimo #10 ili n.12. To je takozvani intenzitet, odnosno jačina kapsule, i mnogi misle da oznaka govori o kofeinu, odnosno da su kapsule jačeg intenziteta sličnije crnoj kavi. Ovo je zapravo u većini slučajeva obrnuto!

Broj na kapsuli označava intenzitet okusa kapsule, što znači da su jači okusi obično oni koji jače zamaskiraju dojam obične, crne kave. Ako ste netko tko ne voli kapsule i misli da su praktične, ali nisu dovoljno ukusne, dajte priliku onima koje na sebi imaju male brojeve.

2) Ugrijte aparat za kavu.

Sadržaj kapsule najbolje se iskorištava na oko 93° Celzijevih, što je obično postavka na koju su aparati namješteni. Ipak, zbog Thermoblock tehnologije koja štiti određene dijelove uređaja od pregrijavanja, temperatura se ne podigne dovoljno u jednom zagrijavanju.

Ako imate vremena i volje, prvo zagrijte vodu unutar uređaja s onom običnom opcijom, bez ikakve kapsule, a onda tek pokrenite još jedan proces sa samom kapsulom. Ovo će pomoći u maksimalnom iskorištavanju sadržaja vaših kapsula!

3) Nalijte kavu u toplu šalicu.

Toplina godi kavi i mirisima koji se šire zahvaljujući njoj, tako da sljedeći put prije no što popijete svoju kavu, espresso, macchiato ili capuccino, zagrijte šalicu tako da u nju nalijete vruće vode – dovoljna je najtoplija opcija u vašoj slavini.

Praktično je pustiti vodu da zagrije šalicu dok aparat jedno „pročišćavanje“ i „grijanje“ vodom, a tu vodu koja prolazi kroz aparat, iz trika pod brojem 2, možete koristiti upravo za zagrijavanje šalice.

4) Pazite koju opciju koristite na aparatu – kratka ili produžena kava.

Mnogi misle da ako kliknu gumb za produženu kavu (long shot), dobiju bolje rezultate i iskoriste više kapsule. To je pogrešno! Uvijek je bolje kliknuti opciju za kratku kavu, a onda dodati vruće vode ili mlijeka po potrebi. Tajna je u načinu na koji aparat za kavu procesira kapsulu i sadržaj iste.

5) Pravilno odlažite kapsule.

Većina kapsula za kavu može se u potpunosti reciklirati, što znači da bismo ih morali pravilno odložiti kako bi one napravile svoj „puni krug“ u prirodi. Prvo se informirajte na pakiranju kapsula da vidite je li proizvođač preporučio neku vrstu odlaganja, a ako ne, onda pročitajte na internetu koja je kompozicija kapsule (ako ne možete od oka vidjeti) te odložite dijelove u metal i/ili plastiku.

Zaključak

Prije no što osudimo kavu iz kapsule, treba provjeriti da li ju izrađujemo na ispravan način ili ne. U svakom slučaju poslušajte ove savjete i isprobajte ih – možda ćete otkriti neki novi trik i uljepšati si jutro. Neka kava u uredu dobije novu dimenziju – naučite i svoje kolege ove brze trikove!

ZAMIJENI JEZIK
Košarica