Novosti

29. rujna 2020.

Koju vrstu aparata za kavu izabrati?

Dobar aparat za kavu može značajno uljepšati naša jutra i olakšati nam stvaranje našeg najdražeg napitka – kave. Ipak, ne tražimo svi jednake aparate za kavu jer svi imamo drugačije prioritete i prijašnja iskustva. Mnogi od nas, tradicionalno, i dalje piju „tursku kavu“ iz đezve, ali sve je intenzivnija ponuda različitih uređaja koji svojom cijenom i jednostavnošću u primijeni postaju sve popularniji u domovima i uredima. Danas smo tu da vas informiramo o aparatima za kavu i da vam damo savjete koji će vam pomoći da u budućnosti izaberete idealan uređaj za sebe.

Filter aparat za kavu

Oni koji ne vole prejaku kavu, najviše uživaju u kavi iz aparata koji ima filter. Tu ćete mljevenu kavu pomiješati s vrućom vodom, a filter pomaže da se okus pravilno razvije, da kava bude idealne konzistencije te da ostane dovoljno jaka.

Klasični filter aparat za kavu ima spremnik za vodu, spremnik za mljevenu kavu, filter (koji se obično kupuje zasebno u većim količinama), spremnik za kavu (koji može biti od nekih termoizolacijskih materijala), te površinu za zagrijavanje (koja održava temperaturu kave).

Ovakvi aparati su idealni za one koji traže jeftiniju opciju koja dugo može držati kavu toplom. Možete pripremiti više šalica kave odjednom, ali isto tako napraviti čaj – samo zamijenite filter i stavite sušeno bilje.

Ovaj aparat ne može raditi s cijelim zrnima kave, proces traje preko 10 minuta, nezgodno je napraviti malu količinu i morate pripaziti kad kupujete aparat jer samo neki imaju dodatne opcije (primjerice jačina, dodavanje mlijeka).

Espresso aparati za kavu

Espresso aparati stvaraju espresso napitke, a oni obično imaju dublji okus i jaču aromu. Ovo je ujedno i najzdraviji način za pripremiti kavu, s obzirom na to da ovaj rad na principu tlaka izvlači najbolje iz svake smjese.

Idealni espresso u sebi sadrži 7 grama kave, koristi se 9 bara tlaka, 25 mililitara vode, i proces traje 25 sekundi. Odlično je što ovakvi aparati taj proces mogu automatizirati sami, a zbog toga im je i cijena nešto viša.

Ljubitelji „kreme“, odnosno pjenice i gušće teksture, svakako bi trebali uzeti espresso aparat. Svaki espresso aparat priča je za sebe i tu je bitno da pogledate karakteristike kao brzina, koliko se napitka može napraviti u jednom procesu, mogu li se odmah koristiti dodaci kao vrhnje ili slično.

Prednost jest svakako bolja tehnologija i ukusniji rezultat, a mana je cijena. Dobro razmislite trebate li LCD ekran, ugrađen filter za vodu, tajmer, automatsko doziranje i slično.

Aparat za kavu u kapsulama

Kapsule postaju sve popularnije, a aparati ovog tipa najjednostavniji su za svakodnevno korištenje. Stavite kapsulu, stavite šalicu, stisnete gumb i to je to! Često možete naći i čaj u kapsulama ili pak vruću čokoladu u kapsulama.

Imajte na umu da, ako volite kavu s mlijekom, morate uzeti aparat koji ima opciju za miješanje mlijeka. U suprotnom morate naći kavu u kapsulama koja već ima mlijeko u prahu u sebi. Isto tako, uzmite u obzir da aparat radi na oko 9 bara pritiska, da je kapacitet spremnika za vodu barem pola litre, ali i da aparat nađe svoje mjesto u kuhinji po pitanju dimenzija.

Ovakvi aparati su u srednjem cjenovnom rangu, ali kapsule znaju biti skupe, ovisno o tome koje kupujete. Ipak, ako želite uštedjeti vrijeme i dobiti kavu koja sliči onima iz raznih američkih kafića, ovo je vaš najbolji izbor!

Zaključak

Uz navedene aparate, postoje i kombinirani aparati, tako da zapravo samo trebate dobro razmisliti o tome što vama treba i koliko ste spremni platiti. Sugeriramo da napravite listu stvari koje su vam potrebne te da nađete aparat koji te stvari ujedinjuje za prigodnu cijenu. Sretno i uživajte u kavi!

ZAMIJENI JEZIK
Košarica