Novosti

29. rujna 2020.

Korištenje ESE doza (ćaldi) u domu, uredu, restoranima, barovima ili za catering

ESE doze ili od milja: ćalde, možemo jednostavno koristiti i dobiti savršen espresso u:

  • domu
  • uredu
  • barovima, restoranima, pabovima
  • hotelima
  • cateringu

Koje su prednosti korištenja u kući?

Sve više ljudi konzumira kavu u vlastitom domu. Bilo u krugu obitelji ili kad dođu gosti, kava je dio naše tradicije i rado je konzumiramo. Najčešće se u kućanstvu priređuje „turska kava“ ili neki od instanata, kao npr. Nescafe. Rijetka kućanstva imaju kvalitetnu opremu za izradu espressa jer je ona skupa i neisplativa i zahtijeva održavanje. Priprema „turske kave“ zahtijeva vrijeme, prostor i nerijetko završi sa dodatnim čišćenjem nakon pripreme. Priprema instant napitaka je možda brža i jednostavnija, ali ništa se ne može mjeriti s vrhunskim espressom, kao u omiljenom kafiću! Sada je jednostavno i u kući uživati ili počastiti goste vrhunskim espressom za manje od 1 minute:

  • Aparat je malih dimenzija, dekorativan, ima svoj spremnik za vodu i nije skup
  • Ne treba kupovati veliku količinu kave, nema mljevenja i bacanja osušene kave
  • Priprema espressa je jednostavna bez ikakvog predznanja
  • Svaki espresso je vrhunski, bolji od većine kafića
  • Možete pripremiti nekoliko različitih vrsta espressa ili čaja na istom aparatu
  • Nema pospremanja nereda nakon pripreme kave
  • Nema velikih troškova održavanja aparata

Vjerujemo da će Vam gosti biti zadovoljni i ljubomorni na Vaš kvalitetan espresso!

Korištenje u uredu

U najvećem broju ureda već postoji neki način pripreme kave. Zaposlenici vole tijekom posla ili pauze, a naročito rano ujutro, popiti kavu. Kava se najčešće nudi i sudionicima sastanaka, kao dio poslovne kulture.

Sistem s ESE dozama ima prednosti u odnosu na sve ostale sisteme, od čega su najčešći veliki aparati na kovanice i manji aparati na kapsule. Prednosti korištenja u uredu su slijedeće:

  • Aparat je malih dimenzija, dekorativan je i ima vlastiti spremnik za vodu
  • Priprema vrhunskog espressa na njemu je jednostavna za bilo koga, tajnicu ili bilo kojeg zaposlenika bez vještina bariste
  • Ekstrakcija kave do 30 sekundi, ukupno priprema espressa oko 1 minute
  • Troškovi su transparentni, svaka kava je komadno, zasebno pakirana
  • Vrhunska kvaliteta i svježina kave
  • Uz svaku kavu isporučuje se plastična čašica, žličica i šećer, nema pranja šalica
  • Na istom aparatu se bez čišćenja može pripremiti nekoliko različitih okusa kave ili čaja jedan iza drugog, idealno za sastanke
  • Nema pospremanja nereda nakon pripreme
  • U odnosu na aparate na kovanice – espresso je ukusniji i jeftiniji
  • U odnosu na kapsule – imamo veći izbor okusa uključujući i čajeve, a cijena je jeftinij

Korištenje u barovima, restoranima i pubovima

U caffe-barovima, specijaliziranim i poznatim po pripremi kave i napitaka, postoji skupa i zahtjevna oprema za izradu vrhunskog espressa. Oprema je skupa u nabavi i zahtijeva skupo i redovito održavanje. S vrhunskom opremom treba rukovati i stručno osoblje, bariste, čija edukacija je skupa.

Stručnjaci su izračunali da je za ugostiteljske prostore u kojima je potrošnja kave do 50 šalica dnevno, kao npr. mali caffe-bar, pub ili restoran, neisplativo imati vrhunsku espresso opremu i da je isplativije imati neku alternativu. To međutim, ne umanjuje potrebu da se u tim prostorima servira vrhunski espresso.

Najčešći način djelovanja na našim prostorima je da distributer kave daje ugostitelju na uporabu opremu (aparat, mlinac, šalice) pod uvjetom da ugostitelj kod njega kupuje kavu. Vrijednost, kvaliteta i održavanje opreme, tu je u stalnom odnosu prema količini prodane kave. Mala količina prodane kave diktira i malo ulaganje, odnosno zastarjelu opremu (aparat, mlinac, nedovoljno šalica) te loše održavanje. Posljedica je loša kvaliteta kave i pad prodaje. S druge strane, bitan je faktor barista koji kavu priprema a on je skup. Isti problem se javlja u malom caffe-baru, pubu i restoranu, znači ugostiteljskim objektima u kojima espresso nije prioritet. Međutim, zašto bismo nakon finog ručka morali popiti lošu kavu? Zašto naš kolega koji ne pije pivu u pubu ne bi popio dobar espresso?

  • Jednostavna priprema vrhunskog espressa svakom konobaru bez barističkog iskustva
  • Bez mljevenja kave, bez bacanja kave koja popije vlagu i na sebe primi mirise duhana ili hrane
  • Konobar ne treba paziti na pritisak kave i temperaturu aparata
  • S kontrolom troškova, svaka doza je komadno pakirana u vrećicu
  • Jednostavna nabava i besplatna dostava samo kod nas
  • Nekoliko različitih vrsta kave i čaja – bogatija ponuda za gurmane nego samo jedna vrsta kave
  • Ekonomičnost 

Catering

Uz konzumaciju jela i pića koja se održavaju van za to predviđenih prostora, kao npr. konferencijske dvorane, sportski događaji, uredi, otvoreni prostori i slično, cateringe, konzumiranje vrhunskog espressa se podrazumijeva. Međutim, problem je oprema i osoblje. Profesionalnu, skupu opremu, teško je transportirati i prilagoditi u prostor, naročito priključak vode i struje. Barista koji će priređivati samo vrhunski espresso je također skup. Problem je u kratkoj jedinici vremena napraviti puno kvalitetnih, vrućih, jednakih espressa. U konačnici, iz 1 kg kave dobijemo ca. 140 espressa. Izrada 140 espressa traje oko 2 sata. Imamo li toliko vremena i imamo li toliko gostiju?

Naš sistem nudi rješenje:

  • Aparati malih dimenzija, jednostavniji za prenošenje, s vlastitim spremnicima za vodu, za prostore gdje nema instalacije vode.
  • Aparati s nekoliko grupa za istovremenu izradu nekoliko espressa
  • Izrada vrhunskog espressa u nekoliko trenutaka bez barističkog iskustva
  • Nema mljevenja kave
  • Nema ostataka, nema bacanja neiskorištene kave
  • Nema dodatnog čišćenja
  • U ponudi je nekoliko vrsta espressa i čajeva, sve se radi na isti, jednostavan način na istom aparatu.
ZAMIJENI JEZIK
Košarica