Novosti

26. rujna 2020.

Sol u kavi za egzotična jutra

Znate li da se neki od najpoznatijih svjetskih barista hvale time da sole kavu koju poslužuju? Ovdje naravno ne mislimo na one nezgode kad dodate tri žličice soli umjesto tri žličice šećera, već one situacije kad se sol dodaje u pravilnim omjerima kako bi poboljšala naš gustativni doživljaj.

Zašto sol?

Sol maskira gorkost kave! Ako ste probali šećer, vrhnje, mlijeko, steviju, maltozu i slične dodatke, a vaša kava još uvijek ima dozu gorkosti, sad znate zašto – niste pravilno „paralizirali“ svoj jezik. Naime, naš jezik ima okusne pupoljke za svaki okusni doživljaj – slatko, slano, gorko, kiselo, ljuto… Neki su dijelovi jezika osjetljiviji, pa tako neki jednostavno ne mogu piti gorku kavu.

Sol stimulira naš jezik na baš pravi način – ona zapravo pojačava sve ostale okusne pupoljke, ali ne u jednakoj količini. Znanstveni dio ovog sveg još se istražuje, ali ako testirate ovu teoriju sami, uvjerit ćete se da je kava manje gorka.

Sol se već dugo vremena dodaje u razna pića, pogotovo u Skandinaviji, Turskoj i Mađarskoj, tako da ovo nije neki novi trend. Sigurno i sami znate neku kombinaciju neobičnih okusa koja baš idealno stimulira vaše okusne pupoljke!

Koliko soli da dodam i kako?

Imajte na umu da smo svi anatomski različiti. Netko jače osjeća gorkost, a netko slabije. Netko osjeti minimalne količine šećera, a nečiji je jezik već tup na velike količine. Zato je dobro da sami probate nekoliko kombinacija i da vidite koja je solucija najbolja za vas.

Klasična je ideja da dodamo četvrtinu čajne žličice soli na oko deset grama mljevene kave. Četvrtina žličice iznosi nešto više od jednog grama, ako vas zanimaju europske mjere. Konobari kažu da je daleko bolje sol dodati prije miješanja s tekućinom i pomiješati mljevenu kavu i sol, a onda nastaviti s procesom kojeg inače radite.

Ako radite kavu na način gdje nije moguće dodati sol odmah, recimo radite s kapsulama koje se ne otvaraju ručno, tada se preporučuje da stavite tek prstohvat soli u svoju gotovu šalicu kave. Neki će po potrebi morati dodati i malo šećera, ali to nije naodmet finoj kavi.

Pozitivne i negativne posljedice soli u kavi

Odlično je to da se radi o minimalnoj količini soli i da vam ona neće smetati ako nemate prilično visok tlak ili neku drugu kroničnu bolest kod koje inače intenzivno izbjegavate sol. Sol također dobro reagira sa želučanom kiselinom te vam može pomoći da bolje reagirate na kavu – manje refluksa i žgaravice.

Pozitivna posljedica jest i to da ćete manje zaslađivati svoju kavu zbog manjka gorkosti. Tako ćete balansirati šećer u svom organizmu i pronaći idealno rješenje za vaše druge zdravstvene probleme.

Ipak, ako inače konzumirate velike količine soli i znate da to ne biste smjeli zbog svog zdravstvenog stanja, možda ovo nije najbolji način da učinite svoju kavu ukusnijom.

Zaključak

Mala količina soli može intenzivno promijeniti okus naše kave. Ako ne izbjegavate sol zbog zdravstvenog stanja, ovo je idealan način da učinite svoju kavu ukusnijom bez umjetnih šećera i vrhnja za kavu.

ZAMIJENI JEZIK
Košarica