Novosti

15. travnja 2021.

Affogato – slastica od kave

Affogato je slastica kojoj popularnost kontinuirano raste –  neki misle da je ovaj desert zapravo ledena kava, neki ovu slasticu tretiraju kao kolač. Na talijanskom jeziku affogato znači potopljen, a u nastavku ćete otkriti što to točno znači i kako je to povezano s receptom. Iako je baza deserta kava, ova kombinacija  je pretežito slatka i može biti odlično rješenje za zabave i dolazak gostiju.

Kako napraviti affogato?

Za dobar affogato trebate sladoled, espresso i liker. Iako se ova kombinacija čini vrlo jednostavnom, kvaliteta pojedinih sastojaka je ono što će uvelike utjecati na rezultat. Zato morate napraviti dobar i svjež espresso, koristiti svoj omiljeni liker i sladoled koji daje dodatnu notu, ali sam po sebi nema previše dodataka.

Konobari diljem svijeta preporučuju bourbon vaniliju ili stracciatellu, ali nemojte da vas to spriječi da probate i neku čokoladnu kombinaciju! Dodatne bodove dobivate ako napravite sami svoj sladoled – tako možete kontrolirati i fine podnote u sladoledu dodavanjem korice limuna ili s malo đumbira.

Espresso koji napravite mora biti vruć, a sladoled mora biti gotovo smrznut. Umjesto espressa možete koristiti i normalnu kavu, a ako ste u želji za brzim rješenjem, možete koristiti i kapsule za kavu. Tu će Starbucks kolekcija biti vrlo praktična, pogotovo zato što postoje već karamelizirani okusi koje onda možete koristiti u beskonačno mnogo kombinacija.

Kad stavite sladoled u čašu, morate ga preliti espressom i onda na kraju polako preliti likerom. Liker može biti i čokoladni i voćni, po vašem ukusu.

Trikovi za savršen affogato

Koristite prozirnu čašu – najveći dio doživljaja kad radite affogato jest prelijevanje i kombiniranje prekrasnih nijansi likera i espressa te otapanje sladoleda. Zato je najbolje koristiti prozirne čaše ili posude!

Polako ulijevajte liker, a espresso ulijte brzo – espresso će brzo otapati sladoled pa nije loše da ga ulijete brže, a liker onda ulijevate sporo kako biste vidjeli kombiniranje nijansi. Ako espresso ulijevate sporo, sladoled će se paralelno topiti i onda nećete dobiti tako lijep rezultat.

Koristite dodatne ukrase – keksići, čokoladne mrvice, ribana čokolada… Mogućnosti su beskonačne, a ako želite dodatne arome možete koristiti cimet, đumbir, koricu agruma i slične dodatke.

Nemojte miješati, već grabite – da, čuli ste nas dobro! Instinkt većine ljudi kad konzumiraju nešto u čaši je da miješaju, no kod affogata to nije najbolja opcija. Bilo bi dobro kad biste žlicom grabili do dna i tako hvatali ono što je ostalo nerastopljeno od sladoleda i komadića. Ako miješate, sve će se pretvoriti u jedan veliki tekući nered i, iako će biti ukusan, neće biti nimalo zanimljiv!

Zaključak

Affogato je recept u kojem se sladoled potapa u espresso i liker te dodatke, a može biti idealno rješenje za zabave i desert nakon nedjeljnog ručka. Pogledajte recept i poslušajte naše trikove – ugodno ispijanje ovog toplo-hladnog deserta!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica