Novosti

25. ožujka 2021.

Kako i kamo bacati kapsule za kavu?

Pripremanje kave pomoću espresso kapsula postaje sve popularnije – strojevi su brži i praktičniji nego lonac i ručno zagrijavanje vode. Mnogi svoju prvu kavu piju rano ujutro, što pridonosi ideji da je bolje imati nešto što vam automatski pripremi kavu, nego nešto što zahtijeva vaše vrijeme i energiju.

Kako je ekološka osviještenost sve bitnija i kako se približavamo trenutku u kojem će biti neizmjerno bitno odlagati baš sav otpad na ispravan način, vrijeme je da polako krenemo s edukacijom o sitnom otpadu. Jeste li se ikad zapitali kako bacati kapsule za kavu? Gdje one pripadaju? Stvaraju li one nepotreban otpad?

Pravilno zbrinjavanje otpada izuzetno je bitno i vrlo je jednostavno – u nastavku pročitajte više.

Jesu li kapsule biorazgradive?

Prvo pitanje koje se morate pitati je li kapsula biorazgradiva. Ako jest, ovo automatski skraćuje proces koji prolazite i odgovor je jednostavan – kompletna kapsula se može odložiti u organski otpad. Nije loše pri kupovini uzeti u obzir da su biorazgradive kapsule bolje za okoliš i onda izabrati proizvod koji je u skladu s vašim vrijednostima.

Dakle, pogledajte na pakiranju kave što piše o kapsulama i kako se kapsule odlažu, s obzirom na to da svaki brend ima drugačiju politiku i ponekad unutar istog brenda postoji više linija koje su sve različite po pitanju otpada.

Biorazgradivi otpad odlažite u pripadnu kantu ili vreću za biorazgradivi otpad.

Što s onim kapsulama koje nisu biorazgradive?

Većina kapsula za kavu ne može se pohvaliti ekološkom osviještenošću – građene su od aluminija i nekoliko vrsta plastike, što znači da morate pratiti korake koje ćemo navesti.

  1. Očistite kapsulu. Ako je ostalo kave u kapsuli, ona se neće moći efektivno razgraditi niti reciklirati. Bilo bi najbolje da kapsulu očistite i da ju prebrišete suhom krpom.
  2. Razdvojite prikladne dijelove. Odvojite aluminijski poklopac od plastike, a ako se plastika da razdvojiti na nekoliko poddijelova (recimo unutarnja i vanjska ljuštura), napravite i to.
  3. Prikladne dijelove odložite u prikladne spremnike. Aluminij u metal, plastiku u plastiku. Ipak, konzultirajte se s pakiranjem kako biste provjerili ima li proizvođač neke napomene ili sugestije o odlaganju materijala.

Kako postupati s kojim brendom?

Pripremili smo vam kratki paragraf koji će vas educirati o tome koje vrste kapsula jesu, a koje nisu biorazgradive, ovisno o brendu! T-disc kapsule mogu se reciklirati, ali nisu biorazgradive. Caffitaly kapsule nisu biorazgradive, već su napravljene od dva tipa plastike, ali se mogu reciklirati.

Dolce Gusto kapsule također nisu biorazgradive, barem većina, ali se recikliraju od strane proizvođača jer se aluminij i plastika koriste iznova. Ista stvar s Illy kapsulama odnosno Iperespresso kapsulama. Zaključak? Većina kapsula nije biorazgradiva i mora se razdvojiti na dijelove te prikladno odlagati.

U Hrvatskoj i obližnjim zemljama projekti poput Podbacka i Terracycle-a ne postoje. Ti programi inače omogućuju slanje iskorištenih kapsula na određenu adresu gdje se proizvođač zbrinjava za njih i ponovno ih koristi unutar pogona. Ako živite u nekom od velikih gradova Europe, šansa je da možete dobiti informacije o lokalnom zbrinjavaču kapsula.

Zaključak

Osim što morate pratiti zdrav razum te upute na pakiranju, svakako dobro očistite, razdvojite i pravilno zbrinjavajte kapsule za kavu kako one ne bi zagađivale okoliš i stvarale nam probleme!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica