Novosti

26. rujna 2020.

Kako ispravno skladištiti kavu?

Neovisno o tome jeste li kavu koju imate doma ili na poslu platili puno ili malo novaca, pravilno skladištenje olakšat će vam život. Kava će dulje biti ukusnija, svježija, a vi ćete dulje moći koristiti isti paket kave – nema više bacanja polupraznih pakiranja radi čudnog, ustajalog mirisa.

Danas s vama dijelimo najbitnije trikove i savjete koji će vam pomoći da dobijete maksimum od novaca koji platite za kvalitetnu, ukusnu kavu.

Postoji mit da je kava kao med, da se ne kvari. Ipak, kava je nastala iz biljke, što znači da se može pokvariti i da moramo paziti na pravilno skladištenje. Ako skladištite kavu pogrešno, njen rok trajanja prepolavlja se i zapravo biste trebali proizvod baciti i ranije.

Što je prijetnja kavi?

Toplina

Mnogi kavu drže na policama iznad štednjaka, mikrovalne ili parnog kuhala, ali to ne bi smjeli. Ovo je prilično koban potez, jer svako neobično podizanje temperature pokreće razne kemijske i fizičke reakcije među molekulama kave – najčešće oksidaciju.

Najbolje je da držite kavu u blagovaonici ili u nekoj kutijici koja nije limena ili metalna – one najviše zadržavaju toplinu i pokreću te neželjene procese.

Svjetlost

Ako držite kavu u prozirnoj teglici, nemojte ju izlagati svjetlosti. UV zrake razlažu aromatične formule u kavi i kava kroz vrijeme gubi svoj okus. Neće se nužno pokvariti, osim ako paralelno u nju ne uđe vlaga, ali će izgubiti svoja svojstva.

Po mogućnosti, kavu držite u nekom zatvorenom ormariću, na nekom suhom mjestu.

Vlaga

Vlaga je neprijatelj svih suhih namirnica, isto kao fluktuacija topline i hladnoće. Plijesan je najveći problem, ali i nezdrave spore koje se mogu razviti nakon kondenzacije navedene vlage. Zato bi bilo dobro da je zdjela ili kutija u kojoj držite kavu do kraja zatvorena i da zrak ne može ulaziti i izlaziti.

Bube

Mnogi drže kavu u kutijama u kojima su ih kupili, a ponekad niti ne zatvore te kutije do kraja. Ako su vaš strah muhe ili mušice, ne brinite, one su puno manji problem od vinskih mušica koje svoja mikroskopski velika jajašca mogu ostaviti u našim namirnicama. Zato uvijek koristite zatvorene posude koje su daleko sigurnije.

Dodatni savjeti

Nemojte zamrzavati kavu

Mnogi zamrznu kavu kad kupe veću količinu na popustu, ali je to loša ideja, s obzirom na to da će se puno vlage apsorbirati i ne samo da bi se mogla razviti vlaga ako postoji neka rupica na pakiranju, nego kava neće biti ni upola ukusna kao prije zamrzavanja. Razmišljajte o ovome kao o zamrzavanju kruha. Ne smijemo zaboraviti i miris koji kava može dobiti!

Kupujte manje količine

Nemojte kupiti kilogram kave samo zato što je na akciji. Ona će dugo stajati, izgubiti okus, a i mogla bi se kontaminirati zahvaljujući bilo kojem od navedenih problema. Pokušajte uvijek kupiti manje količine i pravilno ih skladištiti.

Zaključak

Kava se kvari, ali i kontaminira, što znači da morate pripaziti na skladištenje iste. Proslijedite poruku i svojim kolegama pa će i vaša kava u uredu biti bolja u budućnosti. Nadamo se da ćete poslušati naše savjete i primijetiti razliku u okusu kave. Ugodan dan, uživajte u svojoj kavici!

ZAMIJENI JEZIK
Košarica