Novosti

15. ožujka 2021.

Kako napraviti savršenu šalicu čaja?

Čaj je, baš kao i kava, mnogima dio jutarnje rutine. Neovisno o tome jeste li više ljubitelj kave ili čaja, definitivno je poželjno da znate kako pravilno napraviti šalicu. Ponekad je čaj samo mali doživljaj za okusne pupoljke, ponekad će biti prirodni lijek za neku tegobu, a kroz vrijeme možda postane i navika.

Svaka kultura ima neki dodatan savjet ili ideju o tome kako bi se čaj trebao napraviti i što bi u njemu trebalo biti, tako da nije loše istražiti i neke ideje izvan klasičnog okvira spremanja čaja koji se javlja na našim prostorima. Ipak, mi krećemo s osnovnim stvarima i donosimo vam savjete koji su jako bitni, ali se često ignoriraju!

  1. Koristite kvalitetnu vodu.

Prva i najčešća greška koju ljudi rade jest da previše preispituju kvalitetu čaja, a premalo preispituju kvalitetu vode. Voda je zapravo veliki faktor u računici kakvog će okusa biti vaš čaj te se svakako preporučuje da koristite filtriranu vodu. Pazite, filtrirana voda nije destilirana voda, već voda koju možete kupiti u bocama ili napraviti tako da kupite filtere za vodu. U svakom slučaju, kamenac i višak minerala u vodi mogu u potpunosti uništiti vaš čaj!

  1. Koristite pravi čajnik.

Znamo da nema svatko čajnik, ovo je opcionalan korak, ali ovo će definitivno promijeniti vaš proces stvaranja čaja i dovesti ga na višu razinu. Također se preporučuje da zagrijete čajnik i prije no što stavite vodu u njega – ovaj mali detalj bit će koristan jer će se okusi iz vrećica ili listova morati odmah otpuštati.

  1. Ne ostavljajte listove/vrećicu u vodi predugo.

Ako ste netko tko ostavlja sam čaj dugo u vodi, moguće je da će okus istog postati gorak ili površan, a ne jak i intenzivan kako želite. Pratite upute na pakiranju čaja kojeg ste kupili jer svaka biljka ima različito ponašanje i moguće je da vaš čaj nije ukusan jer biljka počne otpuštati okuse koje ne bi trebala.

  1. Koristite čaj u rinfuzi.

Čaj nije nužno više kvalitetan ako je u rinfuzi, ali često postoje jako jeftini čajevi u vrećici od kojih jednostavno ne možete očekivati bogat i interesantan okus. Ako koristite čaj u rinfuzi ili neki bolji čaj, tada se ne morate brinuti o ovom koraku.

  1. Ne radite čaj u mikrovalnoj.

Mikrovalna pećnica nije namijenjena za kuhanje čaja, prvenstven zato što nema ravnomjerno zagrijavanje na svim mjestima i onda ne možete očekivati otpuštanje okusa na pravilan način. Ipak bi bilo najbolje da vodu grijete na peći ili, idealno, u čajniku.

  1. Pustite vodu da odstoji.

Nakon što voda zavrije, ona bi trebala stajati 2-3 minute prije no što ju nalijete u čašu. Ovo može biti problem s tvrdom vodom jer ona počne brzo skupljati „kamenac“ na rubovima, tako da vam ponovno preporučujemo filtriranu vodu.

  1. Ne pretjerujte s dodacima.

Svatko ima svoje preference i svatko voli različitu kiselost, slatkoću i gorkost. Ipak, pokušajte dopustiti čaju da vas oduševi svojim okusom bez previše dodataka, a ako koristite dodatke, koristite ih šparno te zamijenite umjetne i prirodne zaslađivače, ako je to moguće.

Uživajte u svojoj šalici čaja!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica