Novosti

25. siječnja 2021.

Što je turska kava i kako ju usavršiti?

Što je turska kava i kako ju usavršiti?

Na našim područjima, obavezno je u životu popiti barem jednu pravu tursku kavu. Iako ste možda ljubitelj kave koji svaki dan popije šalicu ili dvije, šanse da ste popili autentičnu i ispravno napravljenu tursku kavu su male.

Često se kaže da je turska kava „prava kava“, a ostale su više za okus ili zabavu. S obzirom na to da je turska kava originalni način spremanja kave na našim prostorima, nije rijetko čuti da stariji ljudi ne vole popiti espresso ili macchiato jer im je doživljaj nepotpun.

Možda ste čuli za naziv „Turk kahvesi“, što je turski prijevod za ovaj napitak koji vas svako jutro može dobro razbuditi i pokrenuti.

Što mi treba za pravu tursku kavu?

Ako poželite sami napraviti tursku kavu, trebat ćete ili kavu u zrnu ili svježe mljevenu kavu. U originalnoj izvedbi, trebali biste imati zrna koja su brana unutar zadnja 3 mjeseca i onda ih sami samljeti u mlincu u udobnosti svog doma. Tako ćete moći dobiti maksimalnu aromu i najbolji doživljaj.

Također ćete trebati i vodu, žličicu te, naravno, džezvu. Prvo trebate uliti hladnu vodu u džezvu, staviti u nju par žličica sitno mljevene kave, onoliko koliko volite inače. Ovisno o brendu, nekada je manje više, stoga vam preporučujemo da sami istražite što paše vašim okusnim pupoljcima.

Pažljivo – nakon što stavite kavu na vodu, nikako ju ne smijete miješati. Sada upalite plamenik, podesite štednjak na srednju jačinu i stavite džezvu gore. Ako pijete kavu s dodacima, primjerice stevijom ili šećerom, nakon minute dodajte šećer. Iako se prava turska kava ne bi smjela šećeriti, jasno nam je da neki imaju osjetljive okusne pupoljke. Pazite, niti sada ne smijete miješati kavu!

Kada da promiješate kavu? Kad kava sama potone u vodu! Nakon toga, kad počnete primjećivati mjehuriće i zgusnuće na vrhu, smanjite plamen. Nakon toga se smjesa mora još malo podignuti, ali ne smije doći do vrenja! Naš savjet je da ugasite plamen čim vidite se smjesa počela dizati.

Za kraj, nekoliko savjeta! Prvi je da nikako ne miješate kavu jer ćete podići talog koji se stvorio na dnu. Drugi je da kavu nakon što je gotova pustite da stoji i do 5 minuta, jer tada će se gorčina spustiti i kava će biti ukusnija.

Što grickati uz tursku kavu?

Čak i ako niste netko tko kavu voli popiti rano ujutro, nije loše uz dobru šalicu pojesti i neki keksić ili orašasti plod. U originalnom izdanju, turska kava pije se uz bademe ili uz rahat lokum, ali možete se poslužiti bilo kakvim paprenim keksićima ili kolačićima.

Uživajte u svojoj jutarnjoj kavi i pripremite se da bude svježija i snažnija no ikada!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica