Novosti

15. siječnja 2021.

Treba li nas brinuti rok trajanja kave i čaja?

Treba li nas brinuti rok trajanja kave i čaja?

Pomalo je smiješno kako neke namirnice imaju rok trajanja, zar ne? Himalajska sol koja se stoljećima akumulira i taloži prepakira se u plastiku i da joj se rok trajanja od dvije godine – bizarno! Međutim, za sve postoji razlog pa tako i za ovo. Danas ćemo raspraviti o roku trajanja kave i čaja te ćemo vam dati savjete i ideje kako da skladištite ove proizvode ispravno!

Rok trajanja kave

Neovisno o tome je li kava mljevena ili imate zrna koja meljete sami, postoji rok trajanja koji je otisnut na pakiranju proizvoda. Kava je jedna od onih namirnica koja se ne može nužno pokvariti – šansa da će vam biti mučno od kave ili da će kava na vas imati loš efekt samo zato što joj je prošao rok prilično je niska… Gotovo nepostojeća!

Ipak, svježina kave uvelike utječe na okus iste i kava koja nije pravilno skladištena i prije isteka roka može biti praktični bezokusna. Dakle – kava je u velikoj većini slučajeva iskoristiva i poslije isteka roka trajanja, međutim neće biti jednako dobra i efektivna.

Savjetujemo vam da kavu kupujete kao svakodnevnu namirnicu, a ne da kupujete hrpe i da ih skladištite doma. Šansa je da će u supermarkete doći nova pošiljka i da će biti svježija i kasnije proizvedena nego ona koju ste kupili u paketu od 12 pakiranja prije pola godine.

Skladištite kavu u pakiranju s vakuumskim svojstvima, nikako u frižideru ili zamrzivaču gdje ima vlage. Po mogućnosti stavite pakiranje u neki zatvoreni dio kuhinje daleko od topline i svjetla. Tamna lokacija na sobnoj temperaturi pomoći će vam da iskoristite maksimum od svoje kave!

Rok trajanja čaja

Ako je čaj pravilno osušen i tretiran, on praktički ne bi trebao imati rok trajanja – ne bi se trebao kvariti, već jednako kao kava, može samo progresivno gubiti intenzitet. Čaj koji je pakiran u vrećice traje dulje od čaja koji se koristi s rinfuzom, odnosno čaja u listićima, a najčešće je to tako jer se čaj u listićima nepravilno skladišti.

Čaj mora biti na suhom, na sobnoj temperaturi i ne smije stajati otvoren, odnosno biti izložen zraku. Nije loše investirati u neke metalne, vakuumske posude koje će vam pomoći da čaj ne izgubi svoje blagodati. Također, kupujte manja pakiranja, a ako sami sušite čaj, uvijek pratite upute i sušite ga dovoljno dugo. Čaj koji nije dobro i pravilno osušen lakše hvata vlagu i može privući bube ili plijesan.

Zašto onda postoji rok trajanja?

Rok trajanja je legalni problem koji proizvođači moraju riješiti. Oni naznačuju rok trajanja kako bi se ogradili od situacija gdje bi ljudi godinama držali neki proizvod sa strane i onda ga konzumirali pa imali neki problem koji je recimo rezultat nepravilnog skladištenja.

Isto tako, pakiranje proizvoda može kroz dulji period vremena ispuštati toksične tvari, pogotovo ako se radi o plastici, tako da na ovaj način osiguravate zdravu i prigodnu konzumaciju proizvoda.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica