Zima zna biti poprilično dosadno godišnje doba, pogotovo u ovo doba kada zbog ograničenja ne možemo ići u kafiće i restorane. Zbog toga, treba to veselje prenijeti u naše domove – danas ćemo s
vama podijeliti jedan pomalo neobičan način korištenja kave! Ako ste probali koktele od kave, vjerujemo da želite znati još recepata, a ako niste, u novoj godini promijenite to!
- Espresso-martini
Ako ste netko tko otmjeno piće, probajte ovu zanimljivu kombinaciju i ne zaboravite ju servirati u prikladnoj čaši! Pomiješajte 30 mL votke, 40 mL likera od kave, svjež espresso (količina po želji,
ovisno o vašoj toleranciji na kofein), a za dekoraciju iskoristite zrnca kave ili čokoladne mrvice.
Ako nemate shaker, možete koristiti bilo koju bocu koja je dovoljno nepropusna. Morate tresti bocu barem 30 sekundi i servirati piće hladno. Ako želite, možete koristiti mlaki espresso, ako
nemate vremena hladiti ga, ali onda se pobrinite da čaše budu hladne.
- Bundevasta margarita
U slučaju da niste baš veliki ljubitelj okusa kave, ali volite capuccino s okus bundeve i to vam je najdraže jesenje piće, u tom slučaju bi ovaj koktelčić mogao biti dobar izbor za vas. Pomiješajte 60
mL tekile, 15 mL limunskog soka, capuccino od bundeve, malo smeđeg šećera, cimeta i đumbira po želji. Ako imate Dolce Gusto aparat, vjerujemo da ste već isprobali kapsule koje daju ovaj jesenji
dojam.
Preporučujemo da u ovaj koktel dodate i leda, a da vrh čaše namočite u kombinaciju šećera i soli za prigodan dojam.
- Crni klasik
Ako ste veteran kad je u pitanju kofein, tada biste mogli uživati u ovoj ruskoj verziji koktela s kavom. Naravno, koristit ćete 50 mL votke, 25 mL likera od kave, jednu višnju ili trešnju te hladnu
Coca Colu! Napunite čašu ledom, dodajte votku i liker po nahođenju, a onda dodajte Colu do vrha te stavite višnju u čašu.
- Irska kava
Za one koji su ljubitelji malo boljeg i jačeg alkohola, a kava je tu tek aroma i dodatak, uvijek preporučujemo kombinaciju irskog viskija (40 do 50 mL), 120-150 mL spremljene kave, 2 žlice nekog
vrhnja ili kreme po želji te malo šećera.
Ovaj se koktelčić može napraviti i u šalici – prvo u čašu stavite malo šećera, dodajte svježe napravljenu kavu i dobro promiješajte. Nakon toga dodajete whiskey, miješate, a onda lagano i nježno
stavite vrhnje na površinu.
- Bavarsko iznenađenje
Naš zadnji recept je za one koji zapravo traže desertić, ali im se paralelno pije kava. Prvo ćete u čašu ili šalicu staviti 10 mL čokoladnog sirupa, a onda na površinu stavite krišku limuna. Nakon toga
dodajete espresso (onakav kakav volite) te na vrh stavljate ribanu čokoladu, cimet i možda čak malo mente.
Nadamo se da će vam ovi kokteli malo uljepšati blagdane i zimsko razdoblje. Nemojte zaboraviti da je za okus koktela bitno da je kava svježa, da je pravilno napravljena te da svaki recept
prilagodite svom ukusu. Pogledajte ostale objave i proširite svoje znanje o kavi za ultimativni doživljaj!