Novosti

11. listopada 2020.

Kako napraviti osvježavajuću ledenu kavu?

Ljubitelji kave najviše mrze ljetne vrućine – tada vruća kava nema baš previše smisla. Ipak, moramo unijeti svoju dnevnu dozu kofeina, pa zbog toga moramo smisliti neke alternativne načine da visoke temperature elegantno izbjegnemo i paralelno popijemo svoj najdraži napitak.

Danas ćemo popričati o nekim mitovima koje ste možda čuli kad je u pitanju ledena kava i proizvodnja iste, a između ostalog ćemo raspraviti i o receptima koje možete isprobati kako biste iskušali koja verzija je vaš favorit! Krenimo onda!

Mitovi vezani uz ledenu kavu

Moram imati specijalnu vrstu kave za ledenu kavu.

Marketinški trikovi danas su na visokoj razini, pa tako mnogi proizvođači odluče iskoristiti vašu znatiželju i na pakiranju za kavu napišu „za ledenu kavu“ ili recimo „ice coffee friendly“. Ne dajte da vas ovakve stvari zavaraju – ledena kava može se napraviti gotovo sa svakom mljevenom kavom, a ponekad je i kava u kapsulama dobar izbor.

Konkretan savjet koji vam možemo dati jest da prvo probate napraviti ledenu kavu od kave koju inače volite i koristite, a onda ju potencijalno zamijenite ako vam se nikako ne sviđa.

Ledena kava nije dobra jer je kalorična.

Svako jelo, pa tako i napitak, onoliko je kaloričan koliko ih vi učinite takvima. Ako u svoju ledenu kavu dodajete sladoled, vrhnje, šlag, čokoladni sirup i slično, ta kava će definitivno biti kaloričnija nego normalna šalica kave.

Ipak, ako ne pretjerate, nećete osjetiti neku veliku razliku u kalorijama. Također, tu i tamo se treba počastiti nekim drugačijim pićem, zar ne?

Ledena kava ne djeluje jednako dobro kao obična kava.

Kava djeluje na nas tako da nas razbuđuje, pomaže nam da se fokusiramo i da nađemo balans u našim svakodnevnim obavezama.

Dio kave koji je tako koristan zove se kofein, a kofein radi jednako dobro i u ledenoj kavi i u normalnoj kavi.

Obično je termički proces (kuhanje i zagrijavanje) onaj proces koji uništi kemijsku strukturu nekog spoja i tako nestaju svojstva, a kava ipak ostaje razbuđujuća!

Ne brinite, kofein je otporan na sve.

Kako napraviti idealnu ledenu kavu?

Ledena kava ili ice coffee radi se tako da napravimo bazu s kavom, a onda dodamo neke sastojke koji čine ovo piće interesantnijim i mogu ga čak učiniti i nekom vrstom deserta! Krenimo sad pričati o „bazi s kavom“ i 2 načina na koje možete postići ovu bazu.

  1. način je jednostavan – stavite mljevenu kavu (ne tursku, po mogućnosti), mlijeko, led i malo šećera ili sladila u mikser, odnosno blender, i pomiješajte dok ne dobijete ledenu smjesu koja je jednolična.
  2. način je da skuhate kavu prije, a onda ju ostavite da se ohladi u frižideru. Ovaj je način još jednostavniji, ali traje dulje, tako da imajte na umu da morate krenuti prije.

Nakon toga dodajete još dodataka – cijele kockice leda, još mlijeka ili zaslađivača, sladoled, šlag, čokoladni sirup, kakao prah, Nutella, keksići, itd.

Možete naravno koristiti raznorazne dodatke za torte i kolače, a ponekad možete ubaciti i nešto egzotično – narančina kora, banana, biskvitići.

Ovo može biti odličan desert za rođendane i manje događaje, a svakako će vam pomoći da ostanete budni i zabavljate se dugo u noć.

Zaključak

Ledena kava nije ništa lošija od normalne kave – ako išta, može biti još finija i zanimljivija.

Ako niste fiksirani na vruću kavu, idealno bi bilo da na visokim temperaturama probate ovo ukusno rješenje.

I kava u uredu i kava doma može postati egzotičnija!

ZAMIJENI JEZIK
Košarica