Novosti

7. studenoga 2020.

Koji je čaj najbolji izbor za vas?

Bilo da ste netko tko uživa u okusu čaja, netko tko pokušava piti manje kave ili netko tko jednostavno ne zna mnogo o ovom toplom napitku, došli ste na pravo mjesto. Danas ćemo kroz praktične savjete pomoći početnicima (i onima koji su nešto iskusniji) da nađu idealan čaj za sebe i svoje potrebe.

Da, malo je čudno o njemu tako razmišljati, ali čaj bismo trebali birati s obzirom na to što želimo iskusiti, a ne s obzirom na okus. Evo neka pitanja koja si možete postaviti kako biste došli bliže odgovoru.

Koje zdravstvene probleme imate?

Čaj je napravljen iz biljaka, a dobro je poznato da biljke mogu biti prirodan lijek. Ovisno o tome koje tegobe imate, birajte drugačije čajeve. Mentu birajte kod prehlada, ali i problema sa želucem. Zeleni čaj je pak dobar za probavu i kvalitetu naše kože. Osim toga, aloe vera pomaže s artritisom i glavoboljama, dok kopriva igra ulogu diuretika i pomaže pročistiti krv.

Što jedete?

Ako čaj rado pijete uz obrok, definitivno pratite nekoliko pravila koja ćemo navesti. Crni čajevi idu dobro s bogatom hranom i hranom koja je napravljena na dimu. Zeleni čaj posebice je dobar uz piletinu/puretinu i salate, dok je bijeli čaj popularan uz ribu i sireve. Za voćne čajeve odlučite se samo ako jedete deserte ili nešto čokoladno!

Trebate li kofeina?

Kofein je prirodna supstanca koju nalazimo u raznim biljkama. Najpoznatiji izvor kofeina jest kava, ali definitivno postoje dobre zamjene. Najviše kofeina ima crni čaj, s čak 40 do 60 miligrama po šalici. Nakon njega ide oolong čaj, s 30 do 50, a njega prati zeleni čaj s 25 do 30 miligrama. Vaš san najmanje će stradati od bijelog čaja koji ima tek 10 do 15 miligrama kofeina u svakoj šalici! Nije li to odlično?

Koliko ste naučeni na egzotične okuse?

Mnogi se pomame za raznim kombinacijama koje vide u online trgovinama, no dobro je početi s nečim jednostavnim. Kamilica, menta, zeleni čaj i oolong čaj trebali bi biti prioritet iznad raznih kombinacija i egzotičnih okusa. Kad pojedinačno znate koji čaj volite, možete naslutiti koje kombinacije bi vam mogle biti posebice ukusne.

Koje raspoloženje želite postići?

Da, dobro ste čuli. Biljke svojim supstancama djeluju na naš živčani sustav i, iako vam neće život preokrenuti naopačke, definitivno mogu pomoći u svakodnevnim poslovima. Boražin i kurkuma pomažu u smirenju i otklanjanju anksioznosti, a kamilica nas može vrlo dobro usporiti (na dobar način, uzmimo trenutak za sebe!). Ako imate problema sa snom i noćnim morama, šalica čaja od lavande može vam biti posebno korisna.

Rinfuza ili vrećice?

Kad kupujete čaj u vrećicama, pripazite da se radi o dobrom proizvođaču, s obzirom na to da sam proces usitnjavanja i pakiranja smanjuje količinu antioksidansa u nekom čaju. Zbog toga bi najbolje bilo da kupujete čaj u rinfuzi koji ima intenzivniju aromu, a i godi okolišu!

Zaključak

Pokušajte u svoj život ubaciti barem malo više čaja. Jednostavno je i ugodno popiti toplu šalicu svaki dan, stoga nemojte biti skeptični i vjerujte ljepoti i zdravstvenim prednostima raznog bilja. Čaj je s razlogom kroz povijest bio tako popularan, pogotovo među najdugovječnijim nacijama!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
ZAMIJENI JEZIK
Košarica